EPC-NR en actieplannen

Stappen

Assessment

Strategie bepaling

Soort vastgoed

Vastgoed van overheden

Klant

KVO (Katholiek Vlaams Onderwijs vzw)

Periode

2023-2024

Factor4 treedt op als “energiedeskundige type D” voor het opstellen van een EPC NR-attest voor de gebouwen op 13 sites van KVO vzw. Vanaf 2024 dienen scholen over een EPC NR (niet-residentiele gebouwen) te beschikken en uit te hangen. We werken ook een visie uit voor de toekomstige ontwikkelingen voor zover die bekend zijn: vanaf 2028 zal een minimaal EPC label verplicht zijn. Vanaf 2045 moet elke gebouweenheid koolstofneutraal zijn (label A).

Kaart scholen.png

We stellen een actieplan op dat aan deze doelstellingen tegemoet komt. Het project bestaat uit volgende stappen:

  1. Opstart: We inventariseren en analyseren de beschikbare informatie over de gebouwen: plannen, energieverbruiken, kadastrale gegevens, schema’s, … Tijdens een startoverleg leggen we samen met de opdrachtgever de precieze scope en het ambitieniveau vast voor het actieplan. We bespreken de mogelijke scenario’s die we uitwerken (rendabele maatregelen, klimaatneutraal scenario, ‘Label A’ scenario, …). We leggen ook de randvoorwaarden vast waarmee we rekening houden zoals: energieprijzen, indexeringen, kapitaalkosten, … We voeren een voorafgaand onderzoek uit van de sites om -onder andere- te bepalen welke energiemeters en gebouweenheden beschouwd zullen worden voor de verschillende sites.

  2. Opstellen EPC-NR: Na een uitgebreid plaatsbezoek verzamelen we eventueel ontbrekende informatie en analyseren we alle beschikbare data. Het EPC-NR wordt opgemaakt door de gegevens in te voeren op de energieprestatiedatabank van VEKA. Daarnaast maken we een overzichtelijke 'management samenvatting', met de kerngegevens van alle scholen: grootte, energieverbruik, opwekking hernieuwbare energie, EPC waarde en EPC label, ... Op die manier kan de opdrachtgever de verschillende scholen met elkaar vergelijken.

  3. Opmaak actieplan: We maken een doorgedreven analyse van de energiehuishouding van het gebouw en stellen een reeks maatregelen voor die het comfort, de conditie en het energieverbruik (CO2 uitstoot) van de gebouwen kunnen verbeteren.

  4. Rapportering: We stellen een samenvattend rapport op van de energieaudit voor alle scholen samen, dat bestaat uit een algemeen deel dat de werkwijze en de randvoorwaarden omschrijft, uit de gebouwfiches voor elk gebouw en maatregelfiches die de basisinfo over de geselecteerde maatregelen bevatten.

Een uitdaging klaar voor ons?

Samenwerken