U wenst de marktwaarde van uw patrimonium te behouden. Uw gebouwen zijn daarom wellicht aan een upgrade toe. De wetgever legt steeds nieuwe en strengere eisen op, onder andere klimaatneutraliteit tegen (ten laatste) 2050. Maar andere zaken zoals de EPC-waarde, het circulair gebruik van materialen, het wegnemen van asbestrisico’s en het verbeteren van de toegankelijkheid spelen ook een rol.
Panden die niet conform of niet aantrekkelijk zijn, verliezen hun marktwaarde. Het wordt ook moeilijker om huurders te vinden. U overweegt dus om te investeren, maar hoe pakt u dit aan? Welk investeringsscenario is het meest kosteneffectief? Hoe vindt u vlot financiering in het kader van de SFDR van de Europese Unie ('Sustainable Finance Disclosure Regulation')? En hoe zorgt u ervoor dat uw vastgoedportefeuille optimaal voldoet aan de vereisten van de EU Taxonomie?
Factor4 begeleidt u bij de strategische doorlichting van uw patrimonium en het uitstippelen van een aangepaste investeringsstrategie.
We brengen uw vastgoed in kaart (assessment), evalueren verschillende scenario’s (vastgoedstrategie), organiseren de uitvoering van de nodige klimaatmaatregelen (implementatie), controleren de impact van de maatregelen (verificatie) en rapporteren uw vorderingen op vlak van duurzaamheid (ESG-Rapportering).
"Voor ons is Factor4 een facilitator die steeds werkte in 3 stappen: luisteren - begrijpen - actie. Eerst werd er aandachtig geluisterd naar wat er gevraagd werd, zowel langs klant- als ESCO-zijde. Vervolgens stelde Factor4 vragen om de reden van de vraag goed te begrijpen, waarna het tenslotte overging tot een actie die gedragen werd door de verschillende partijen. Deze werkwijze verminderde - in het belang van het project - signficant de risico's voor alle partijen en de discussiepunten tijdens de uitvoering,"Ben Segers - Senior Project Development Manager bij Luminus Solutions
01
Assessment
02
Strategie bepaling
03
Implementatie
04
Verificatie
05
ESG-rapportering
Een vastgoedassessment geeft een concreet overzicht van het patrimonium. We brengen de gebouwen in kaart op vlak van bezettingsgraad, energieverbruik, EPC-NR label, conditiestaat en toekomstbestendigheid. Indien u dit wenst, bevragen we ook de comforttevredenheid van de gebruikers met behulp van Comfortmeter, berekenen we de CO2-uitstoot of voeren we een Life Cycle Assessment (LCA) of Total Cost of Ownership berekening uit. Voor niet-energie-intensieve ondernemingen stellen we de verplichte energieaudits of energieplannen op.
01
Assessment
02
Strategie bepaling
03
Implementatie
04
Verificatie
05
ESG-rapportering
Het is duidelijk dat er in de meeste gebouwen zal moeten geïnvesteerd worden. Maar wélke maatregelen zijn nodig en in welke volgorde? Hoe ‘diep’ moet een renovatie gaan? En ook: Waar trekt u de lijn tussen investeren en afstoten? Een strategische visie op het patrimonium laat toe om een stappenplan uit te werken. Hierdoor vermijden we ook ad hoc interventies die vaak niet kosten-efficiënt zijn.
Factor4 helpt deze beslissingsprocessen te structureren door – samen met u – een strategisch vastgoedplan op te stellen.
01
Assessment
02
Strategie bepaling
03
Implementatie
04
Verificatie
05
ESG-rapportering
Voor de implementatie van maatregelen kan de klant Factor4 inschakelen om de maatregelen zelf uit te voeren, of een geschikte aannemer te vinden of een prestatiegericht contract op te zetten die het onderhoud en energieverbruik omvatten. Dit zijn de zogenaamde Building Performance Contracten (BPC).
Voor sommige gebouwen zijn op korte termijn maatregelen mogelijk om hun energie-efficiëntie te verhogen. Met weinig of geen investeringskosten optimaliseert Factor4 – desgewenst via een prestatiecontract ('no cure no pay') - uw technische installaties, wat meestal resulteert in 10-15% energiebesparing.
01
Assessment
02
Strategie bepaling
03
Implementatie
04
Verificatie
05
ESG-rapportering
Meten is weten, daar is iedereen van overtuigd. Maar welke parameters moeten er gemeten worden? Hoe houdt u een meetcampagne betaalbaar? De ‘IPMVP-specialisten’ van Factor4 werken een pragmatisch meet- en verificatieplan uit dat u in staat stelt om de prestaties van uw patrimonium te monitoren.
01
Assessment
02
Strategie bepaling
03
Implementatie
04
Verificatie
05
ESG-rapportering
De CSRD (Corporate Sustainable Reporting Directive), die kadert binnen de Europese Green Deal, schrijft voor dat bepaalde ondernemingen dienen te rapporteren over de duurzaamheidsgraad van hun activiteiten.
De technische vereisten waaraan de ESG-rapportage dient te voldoen, staan vermeld in de ESRS (European Sustainability Reporting Standards). Een van de eisen van de ESRS is dat de rapportage in overeenstemming moet zijn met de EU-taxonomie.
Omdat we uitgebreide expertise hebben in de gebouwde omgeving richten wij ons binnen de EU-taxonomie op specifieke ‘eligible’ activiteiten uit Annex 1, Artikel 7 (construction and real estate) zoals:
1 construction of new buildings
2 renovation
7 acquisition and ownership of buildings
Door te controleren of uw activiteiten ‘aligned’ zijn op technische criteria die vastgelegd zijn in de EU-taxonomie, leveren we waardevolle input voor uw verplichte of vrijwillige ESG-rapportage (bv. EPRA, GRESB, GRI, SDG, ..).
Bij het uitvoeren van de ‘alignment’ screenings denken we strategisch met u mee en zoeken we samen met u uit hoe u gestrande activa in uw portefeuille kunt voorkomen. We gaan dus verder dan compliance screening door ook strategisch advies te geven.