Benieuwd of jouw gebouw klaar is voor een duurzame verwarmingsoplossing? Met de 50 graden test krijg je eenvoudig inzicht in de energieprestaties van je pand. Door de aanvoertemperatuur van je verwarmingssysteem te verlagen, ontdek je of jouw gebouw geschikt is voor lage-temperatuurverwarming én hoe je stappen kunt zetten richting een fossielvrije toekomst.
Met de 50 graden test ontdek je eenvoudig of jouw gebouw geschikt is voor een overstap naar duurzame verwarmingsoplossingen, zoals een warmtepomp. Het is een praktische manier om inzicht te krijgen in de energieprestaties van jouw gebouw, zonder dat daar grote investeringen voor nodig zijn.
Veel mensen denken dat duurzame verwarming enkel mogelijk is in perfect geïsoleerde gebouwen met vloerverwarming, maar dat klopt niet altijd. Ook traditionele systemen kunnen vaak verrassend goed functioneren met lage-temperatuurverwarming. Door de aanvoertemperatuur van je verwarmingssysteem te verlagen, ontdek je of jouw gebouw klaar is voor een duurzame toekomst.
Hoe werkt de 50 graden test?
1. Zet de temperatuur op 50 graden.
Stel de aanvoertemperatuur van je verwarmingsketel in op 50 graden. Zorg dat je alleen de temperatuur van je verwarmingswater verlaagt, niet die van je sanitair water.
2. Observeer tijdens een koude periode.
Controleer of het gebouw comfortabel warm blijft, ook bij buitentemperaturen van
-5°C of lager.
3. Trek conclusies.
Is het gebouw comfortabel warm gebleven? Dan is het geschikt voor lage-temperatuurverwarming en mogelijk voor een warmtepomp.
Wordt het niet warm genoeg? Dan kun je gericht werken aan verbeteringen, zoals betere isolatie of efficiëntere verwarmingssystemen.
4. Maak een plan.
Factor4 helpt je met een concreet advies, van isolatiemaatregelen tot de keuze voor duurzame verwarmingssystemen.
Wat zijn de voordelen van de 50 graden test?
Directe energiebesparing: Cv-ketels die op 50 graden werken, gebruiken minder energie dan wanneer ze op 80 graden staan ingesteld.
Toekomstbestendig: De test laat zien of je klaar bent voor een warmtepomp of hybride systeem.
Inzicht in verbeterpunten: Je ontdekt welke aanpassingen nodig zijn om je gebouw klaar te stomen voor de klimaatdoelstellingen van 2050.
Deze test is niet alleen nuttig voor woningen, maar ook voor kantoren, scholen en andere niet-residentiële gebouwen. Factor4 ondersteunt je bij het opstellen van een strategie om je vastgoed energiezuiniger te maken en de klimaatdoelen te behalen.
Klaar om de 50 graden test te doen?
Op de inspiratiedag van het Netwerk Klimaat van VVSG rond As A Service en Energiezuinig Patrimonium in het BAU-huis in Sint-Niklaas presenteerde de schepen voor Gebouwen van Sint-Niklaas Bart De Bruyne de eerste resultaten van het energiebesparingsproject gebaseerd op het Building Performance Contract van Factor4. De stad zal de komende tien jaar een energiebesparing van 39 procent realiseren in negen van haar gebouwen die meest verbruiken. De stad sloot daarvoor een prestatiecontract af met Luminus Solutions. Factor4 trad op als facilitator. Minister Tinne Van der Straeten zag dat het goed was.
Factor4 faciliteerde het Building Performance Contract (BPC) – een innovatief energieprestatiecontract – van de Stad Sint-Niklaas. Luminus Solutions is de ESCO die het project uitvoert. Dit innovatieve project is nu genomineerd voor Facility Project of the Year, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door Belfa, de Belgische Facility Association.
Factor4 ontwikkelde samen met andere Europese energie-experts een methode voor het realiseren van Pay-4-Performance (‘P4P’) programma’s in de gebouwde omgeving.